1-Odločite se za koncept

Pri prvem koraku odpiranja nove restavracije je pomemembno, da se odločite katero vrsto restavracije boste imeli. Iščete odprti ali zaprti tip restavracije? Kakšno vrsto hrane boste ponujali? Ali boste imeli etnično usmerjen gostinski obrat kot npr. italijanski, francoski ali indijski? Morda se želite specializirati na področju žara ali morskih jedi.. Preden se premaknete na drugo stopnjo morate najprej opredeliti, kakšno restavracijo želite odpreti.

 

2-Izberite pravo lokacija

Lokacija, lokacija, lokacija. To lahko naredi ali pa uniči restavracijo. Preden zaženete in podpišete najemno pogodbo za lokacijo vašega gostinskega obrata, naredite domačo nalogo. Je mesto, kjer se nahaja vaša restavracija v zasedenem območju, z veliko peš prometa? Če ne, ali imate dovolj parkirnih mest ? So bile pred vami na tej lokacije že druge restavracije na istem mestu in zakaj jih ni več? (Opozorilni zvonci bi morali biti jasni in glasni, če je to res).

 

 

3- Izberite restavraciji ime

Verjetno najbolj zabaven korak pri odpiranju novih restavracij. Izberite ime restavracije, ki nekaj pomeni. To je lahko odraz na vašo temo ali lokacijo. Tako se lahko Italijanska restavracija imenuje Giovanni, lahko pa se uporabi tudi ime lastnika.

 

 

4-Izdelajte poslovni načrt gostinskega obrata

Obstajata dva pomembni razloga zakaj potrebujete poslovni načrt. 1. Z dobrim poslovnim načrtom lahko sledite zastavljenim ciljem in se izogibate težavam, ki bi lahko pri poslovanju gostinskega obrata nastale In 2. Nobena banka pri zdravi pameti vas ne bo financirala brez njega.

 

 

5-Financiranje

To je korak, ki ustavi večino ljudi od dejanskega odprtja svoje restavracije. Čeprav je vse težje dobiti finančna sredstva za restavracijo,to ni nemogoče. Med bankami, malimi podjetji, agencijami in zasebnimi vlagatelji se še vedno najdejo takšni, pri katerih je financiranje mogoče.

 

6-Uredite ustrezne licence in dovoljenja

Veliko licenc in dovoljenj traja več tednov, celo mesecev, da se odobrijo. Torej takoj, ko veste, da ste na dobri poti, s svojim financiranjem, bi morali začeti s dokumentacijo.

 

 

7-Ustvarite restavracija

V tem koraku se smatra, da imate na razpolago velik prazen prostor, kjer je potreben izris prostorov kot so kje bo kuhinja, jedilnica, sanitarije... Vendar pa je v večini primerov(sploh pri najemih) prostor že pripravljen za takojšnje poslovanje z gostinsko dejavnostjo.

 

 

8-Sestavite jedilni list

Dobro napisan jedilni list restavracijie mora biti opisno enostaven za branje in imeti urejen izgled. Za jedi, ki bi jih radi izpostavili (malice) je smiselno sestaviti poseben meni in ga postaviti na vsako mizo gostinskega obrata.

 

 

9-Kupite opremo restavraciji

Ko ima restavracija obliko, lahko začnete z nakupom komercialne kuhinjske opreme in pohištva za jedilnico in drugih stvari. Da bi prihranili denar, razmislite o nakupu rabljene opreme, kot tudi na zakup določene opreme.

 

 

10-Zaposlitev osebja restavracije

V tej fazi ste že zelo blizu odprtja restavracije zato bi morali začeti iskati zaposlene tako za kuhinje kot strežbo. Za izkanje zaposlenih se obrnite na Zavod za zaposlovanje Slovenija, kjer vam bodo pri tem pomagali in k vam napotili primerne ljudi.

 

 

11-Oglašujte svojo novo restavracijo

Oglaševanje je nujno potrebno za večino novih restavracij. Dobro je združiti tradicionalno oglaševanje, kot so časopisi in radijski oglasi, z novimi mediji. Ne spreglejte moč dobre spletne strani za vašo restavracije. Uporabite socialne medije, kot so Twitter, MySpace in FaceBook, ter širite dobre besede o svojem novem obratu.